L’objectiu d’aquest projecte és l’accés, el coneixement i l’exercici dels seus drets a les dones de 49 comunes del municipi de Gatt Teydouma, regió de Hodh El Gharbi, al sud de Mauritània.
Mauritània és un dels països amb les condicions de vida més dures del continent africà. Ocupa el lloc 159 de 187 països en l’Índex de Desenvolupament Humà, i l’any 2011 el 46% de la població estava sota el llindar de la pobresa, segons el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. Els conflictes ètnics hi són molt presents i la inestabilitat política dificulta l’exercici de la democràcia i l’aplicació de lleis i drets.
El país subsaharià és un dels llocs del món on encara existeix l’esclavatge i on els drets de les dones són flagrantment vulnerats, tant a nivell quotidià com a nivell legal, amb lleis que les discriminen i dificulten la seva participació ciutadana. Un exemple és la pràctica de la mutilació genital femenina, que malgrat estar prohibida des del 2005, no es penalitza com caldria.
Els matrimonis precoços i forçats, l’esclavitud sexual, les violacions dins i fora dels matrimonis, entre d’altres, són molt freqüents, i el problema rau en la inacció per part del govern a l’hora de perseguir-ho. Denunciar la violació dels seus propis drets és molt complicat per a les dones mauritanes. Així doncs, és una urgència conscienciar-les, a elles i a tota la població per exigir que es prenguin mesures i es garanteixin vies efectives per denunciar i actuar al respecte.
El projecte al qual l’ACP dóna suport consta de diverses parts, cadascuna focalitzada en un segment de la població, per aconseguir un major impacte. El municipi on es durà a terme és el de Gatt Teydouma, població habitada per antics esclaus Haratines, el col·lectiu més desafavorit i vulnerable econòmicament. El primer grup directament beneficiat són les dones. És per això que es durà a terme un programa d’alfabetització a 350 dones, amb l’objectiu d’ajudar a la seva emancipació i apoderament.
Anirà acompanyat de formacions sobre gestió econòmica i drets fonamentals, eixos que els serviran per donar valor al seu treball i dotar-se de mecanismes que facilitin el coneixement, l’exercici i exigència dels seus drets. 195 d’aquestes dones (quatre de cada comuna o adouaba) seran escollides per fer sentir la veu del col·lectiu i rebran formacions específiques en drets humans i, sobretot, en drets de les dones i les formes de vulneració d’aquests, per poder intervenir posteriorment en la transformació de la societat i fer de multiplicadores dels coneixements adquirits.
D’altra banda, també es duran a terme tallers i formacions a persones representants de l’àmbit judicial, policial i sanitari, i funcionaris públics, ja que sense una administració capacitada no es pot garantir l’exercici dels drets ni l’avenç cap a l’eradicació de les violències envers les dones. A partir d’aquestes sessions, les persones que reben les denúncies, les tramiten i han de tractar amb les dones víctimes de violència tindran una capacitat major per a visibilitzar la problemàtica, i prendre mesures efectives. A més, tindran la responsabilitat de rendir comptes davant la població, que serà conscient que les institucions que la representen tenen adquirits aquests coneixements i disposen de les eines per dur-ho a la pràctica.
L’objectiu, però, és arribar també a totes les persones de la regió, ja que són qui realment han de protagonitzar el canvi cap a una societat lliure de violències i vulneracions als drets de les dones. Aquest darrer impuls es farà a les escoles i àmbits religiosos, els espais de socialització més importants de les comunitats i que poden fer de canal cap a tota la població. Alumnes i professorat de centres d’educació primària seran partícips d’una campanya de sensibilització; també es treballarà amb líders religiosos de les 49 adouabas. La campanya hauria de culminar amb una difusió radiofònica del projecte a la ràdio local, el mitjà de major abast per a tota la comunitat.
Amb aquesta intervenció, que ja s’ha dut a terme en una primera fase a 17 adouabas del municipi de la mà de l’ONG El Karamat, l’Associació Catalana per la Pau pretén contribuir a l’apoderament de les dones i a la lluita per a l’eradicació de tots els tipus de violències exercides sobre aquestes a la regió.
Lloc: Municipi de Gatt Teydouma, regió de Hodh el Gharbi
Soci: Associació El Karamat
Finançament: Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament (90.000€)
Durada: 12 mesos
Cost total: 104.272€