logo


Diferents organitzacions de la societat civil palestina relaten la lluita diària i la resistència del poble palestí davant de la constant vulneració dels drets humans que viuen, una situació que l’ACP ha volgut recollir en un informe redactat per la periodista Ana Basanta i que es presentarà el proper dijous 9 de maig a les 11h al Col·legi de Periodistes de Barcelona. 

L’ocupació israeliana dels territoris palestins va més enllà de la construcció d’un mur, i els seus efectes es deixen veure en totes les activitats dels palestins, des del pagès que veu com amb la instal·lació de nous colons el seu camp és dividit i destruït fins als pobles on no arriba l’aigua, passant pels múltiples controls en carreteres que sovint fan impossible l’assistència a la feina, a l’escola o al metge.

“Els palestins han estat víctimes de demolicions de cases i escoles, detencions i empresonaments arbitraris i restriccions de la seva llibertat de circulació”. Aquesta és una de les principals conclusions a què va arribar el Relator Especial de les Nacions Unides sobre la situació dels drets humans als territoris palestins ocupats en el seu darrer informe, publicat l’any 2018. Al mateix document, l’expert afirma que l’ocupació israeliana afecta “tots els aspectes de la vida”; una asseveració a la qual la periodista Ana Basanta ha posat nom i cognoms en l’informe que ha elaborat per a l’Associació Catalana per la Pau, ‘Palestina Batega. Viure sota l’ocupació: la societat civil palestina fa front a les vulneracions dels drets humans’.

Informe PMRS GazaAmb la redacció de l’informe,  Basanta i l’ACP donen veu a múltiples palestins i palestines posant el focus sobre la situació de vulneració de drets en què viuen immersos des de fa més de 60 anys. El pas dels decennis ha normalitzat l’ocupació territorial per part dels colons, però la realitat a què han de fer front cada dia els ciutadans de Palestina és crua i plena d’injustícies. I és que, diàriament, milers de persones palestines veuen vulnerats els seus drets fonamentals i són víctimes d’un tracte discriminatori per part d’Israel.

Malgrat els entrebancs i la pressió, la població palestina no abaixa els braços i malda per sobreviure a casa seva. Per això, aquest informe pretén ser un recull de testimonis d’aquesta resistència des de diferents àmbits i al llarg del temps. Una de les primeres iniciatives es va viure als anys 70, quan un grup de joves metges i voluntaris va fundar Palestinian Medical Relief Society (PMRS).

Pel seu actual president, Mustapha Barghouti, que assistirà a la presentació de l’informe, la creació de PMRS tenia una raó de ser clara: “Vaig creure en la necessitat de salvar i cuidar vides, i això es tradueix en la feina de la nostra organització”. En l’actualitat, PMRS compta amb cinc clíniques mòbils que recorren Palestina per oferir atenció mèdica a tota aquella gent que no disposa d’un centre sanitari a prop.

Membre de la comunitat palestinaEl treball de diferents entitats també se centra en apoderar les dones i fer que recuperin el paper que els pertoca a la societat i a la política. D’una banda, organitzacions com Palestinian Women Developing Centre (PWDC) s’esmercen per aconseguir quotes femenines als partís polítics i representativitat a l’esfera política però, com afirma la seva directora, Hanan Salman “parlem de democràcia i del rol de la dona, però a vegades és més en el paper que en la realitat” perquè encara queda molta feina per fer.

Les condicions laborals són una de les altres problemàtiques que es troben els palestins atès que els empresaris vulneren reiteradament els seus drets i els treballadors no hi poden fer res perquè “falten jutjats especialitzats en temes laborals”, com denuncia el secretari general de The Palestine New Federation of Trade Unions-New Unions, Mohammad Blabi. D’aquesta manera, els empresaris no han de respondre davant cap autoritat, una situació que només perjudica els treballadors palestins.

Ser dona palestina i treballadora encara complica encara més aquesta situació d’injustícia, sobre la qual encara cal treballar molt fins a poder-la revertir. Tal i com explica la sindicalista Fadwa Qasmiyh, “hem treballat per tenir un salari mínim i defensem les dones quan hi ha un problema  a la feina relacionat amb la discriminació perquè troben que la seva presència és incòmoda”.

El treball organitzatiu procura, per sobre de tot, vetllar “pels drets [de les dones], afegeix Qasmiyh. Per això, també es realitzen “tallers, xerrades i cursos de formació perquè volem que tinguin informació sobre quins són els seus drets I com exercir-los”, conclou.

Palestina BategaCom tots els pobles del món, el palestí també lluita incansablement per mantenir viva la seva cultura, que és el que els uneix en la diàspora, i ofereix un xic d’esperança en un futur millor. “Donar esperança als nens és la millor manera de resistència”, exemplifica el cofundador de la Palestinian Circus School, Shadi Zmorrod. Per a la ciutadania palestina, l’ocupació també es combat a través de la cultura ja que, en paraules del director de l’associació musical Al Kamandjati “la música ens dóna un espai en el qual expressar-nos a la nostra terra i fer front a l’ocupació”.